Fokdoel Texelaar

Mijn doel is een Texelaar te fokken dat past binnen het streven van het TSNH. Ik wil een Texels schaap fokken dat ik mooi vind. Maar daarnaast moet het ook functioneel zijn. Dat gaat goed samen als er niet op extremen gefokt wordt.

Ik houd van een mooie kop. Dit is niet een grote kop. Liefst niet met al te grote oren, welke mooi naar voren gericht zijn. Een brede bek met een volledig zwarte neus complementeren het geheel.

Ik probeer de laatste jaren iets meer op ontwikkeling te fokken, om voldoende groei van de lammeren te verkrijgen. De Texelaar hoeft van mij niet groter te worden. Dat gaat ten koste van de rentabiliteit. Maar er moeten minder dieren net te klein blijven. De dieren moeten gemakkelijk groeien. Ook bij mij op de wat armere zandgrond. Ook als er niet elke dag bijgevoerd wordt. 

De bespiering moet goed zijn. Vooral een lang kruis en een beste bilspier spreken mij aan.

De dieren moeten goed evenredig zijn met een strakke rugbelijning.

Wat betreft type vind ik het belangrijk dat de kop er goed voor staat en niet te hoog of te laag gedragen wordt. Liefst iets upstanding.

De benen moeten goed zijn en de hoeven moeten vooral goed recht staan, zodat overmatig bekappen niet nodig is.

De dieren moeten een voldoende dikke vacht hebben om de winter zonder beschutting goed kunnen doorstaan. Vachten die niet snel open vallen.

 

De Texelaar moet gemiddeld 1,8 lammeren kunnen brengen. In principe moet het in staat zijn het eerste jaar een lam te werpen. Het lammeren moet dan niet te zwaar gaan. Volwassen ooien moeten normaal gesproken geheel zelfstandig kunnen lammeren. Liever geen eenlingen, maar liever ook geen drielingen. Deze vragen meer zorg en het streven is een schaap te fokken dat snel na de geboorte zelfstandig zijn lammeren kan opfokken.

Belangrijk is dat de ooien voldoende melk hebben. Dan kunnen de lammeren ook mindere weersomstandigheden goed doorstaan en zullen niet snel ziek worden.

Ik verkoop een groot deel van de lammeren als weidelam. Een goede jeugdgroei is dan belangrijk. 

 

Op de pagina "Inspirerende rammen" staan foto's van rammen die mij erg aanspreken.