Over mij

Ik ben Erwin de Haan, hobbyfokker van Texelse schapen. M'n bedrijf ligt aan de Orchismient aan de zuidkant van De Koog op Texel. Ik heb ongeveer 3 hectare grasland waarop ruim dertig volwassen schapen lopen met hun lammeren en ruim tien jaarlingen. Het land ligt direct achter het bos en de duinen. Dergelijke weiden werden destijds een Mient genoemd. Het "pielstaartschaap", één van de verre voorouders van de hedendaagse Texelaar, leefde hier van oudsher. 

 

Tijdens mijn studie diergeneeskunde heb ik de "wilde schapen"verkocht en heb ik in 1989 bij onder andere Koos Tjepkema zwoegervrije stamboekschapen gekocht. 

 

De lammerij vond plaats in de tunnelstal die ik elk jaar plaatste. Sinds 2016 gebruik ik het schapenboetje van de buren. Hiermee is het cultuurhistorisch plaatje compleet. Er hebben erg veel toeristen genoten van de lammeren rond de schapenboet.

 

Ik vind het een uitdaging om door middel van gerichte fokkerij een Texels schaap te fokken dat ik mooi vind en dat goed gedijt op de wat armere zandgrond bij mij.

 

Ik probeer elk jaar tijdens de winterkeuring op Texel en de Schapenfokveedag in Den Burg een beperkte inzending te doen.

Daar kan ik dan mijn vee vergelijken met dat van topfokkers.

 

texelaar texel sheep schapen lammetje beltex

Locatie van de schapen

Erwin de Haan

Orchismient 49

1796 AW,  de Koog Texel


Galerij